I atelieret hos keramiker Beate Lund Kristiansen

I atelieret hos keramiker Beate Lund Kristiansen

1999 valgte jeg å satse på drømmen om å få til et levebrød av å være et skapende kreativt menneske. Leira skulle bli mitt materiale. Jeg kom nemlig over et keramikkverksted i Oslo som jeg kjøpte, fraktet til Trondheim og stålsatte meg! Dette måtte bli min vei inn i en verden jeg visste jeg kom til å trives i.


Fra verkstedet har jeg en fantastisk utsikt over Trondheim by, som jeg ofte beundrer fra mitt arbeidsbord. 
Verkstedet mitt er delt inn i tre soner. Jeg har kun en glass skyve-vegg i mellom showrommet (der jeg tar imot kunder på verkstedet) og den sonen jeg arbeider. Keramikkovnene står på et eget rom med en solid branndør i bakkant av verkstedet.


Hva inspirerer meg? Arkitektur kan glede og fascinere meg stort. Flatene som settes mot hverandre og skaper rom, de ulike teksturene og bygge materialene. Fargenes innvirkning på følelsene rommene gir. Husene vi bor i. Hva skaper et godt rom?

Tror jeg tar med meg mye av denne interessen og nysgjerrigheten inn i jobben med leira. Flater, teksturer, farger og størrelser - og jobbe for at disse faktorene harmonerer eller disharmonere på en interessant måte. Jeg streber mot å være i flyt med leira og utnytte dens naturlige språk og kvaliteter til det ypperste.


Enkle stramme former som kuben/klossen og røret/sylinderen har vært utgangspunkt for mange av mine arbeider. De er alle ment som enkeltstående objekter, men kan også være en bit i et større bilde.

Her legger jeg opp til at man skal kunne «leke» seg sammen med arkitekturen. Det viktige er at keramikken sammen med arkitekturen gjør rommene vi ferdes i interessante og gode.


På bildet under er klosser lagt til tørk. De må være helt tørre før jeg kan brenne de første gang. Farger og mønster legger jeg på både før og etter denne første brenningen.


På bildet under legger jeg på farger. Klossene er brent en gang, og skal brennes en gang til når dekoren er lagt.


Her er noen klosser ferdige brent, og jeg kan gjøre de klare for salg.
 


Her finner du utvalget av mine arbeider som er på Neo Galleri. Flere klosser i tillegg til fat, krukker, skåler og skulpturer kommer nå i juni!

Med leire på fingrene i 22år!  I 2013 tok jeg svennebrevet i keramikerfaget og i 2020 ble jeg tatt opp som medlem i Norske Kunsthåndverkere. Jeg er altså autodidakt i faget.

Av større oppdrag kan jeg nevne at jeg i 2015 leverte keramikken til nye Kimen kirke (Alter stakene, dåpstaken, nattverdsutstyret og vaser). Det er et moderne kirkerom hvor det var viktig å møte arkitekturen.

I nye Hommelvik bibliotek og ungdomsskole er keramikk klosser hengt opp i større montasjer rundt omkring i bygget. 

Jeg har i dag drevet mitt enkeltmannsforetak, goFORM,  siden 2004. På den tiden har jeg hatt ett mål for øyet: følge min egen puls og trykke den i leira. Forståelsen og lysten til å utforske materialet øker bare med årene.

Det finnes ingen fasit på det som er vakkert - det er vel derfor det er så interessant å jakte på det!


Websiden min: www.goform.no

2 kommentarer

  • Kari Wenaas

    Hei. Så dyktig du er. Du inspirerer meg. Jeg er også i gang med leira. Klem fra meg.

  • Ellen

    Jeg har 9 kunstklosser – foreløpig … 😅 De er råfine. Forresten ..jeg har en kongekloss også 😊

Legg igjen en kommentar

Merk, kommentarer må godkjennes før de publiseres