I atelieret hos billedkunstner Anne Kristin Hagesæther

I atelieret hos billedkunstner Anne Kristin Hagesæther

Jeg tematiserer avstanden til – og lengselen etter – naturen og det norske landskapet. Avstand fordi jeg ikke egentlig er et friluftsmenneske, men elsker å være i naturen. Lengsel fordi jeg, som mange andre, lengter etter å ikke skulle haste videre, men ha tid til å være til stede i egne liv, i naturen, i opplevelser og relasjoner.

signatur - anne kristin hagesæther
Maleriene blir til i atelieret, litografiene trykker jeg i grafiske verksteder, sist hos Jørund Sørensen på Nøtterøy. Jeg maler i akryl på lerret eller plate. Som de blanke sidene i skisseboka kan et hvitt lerret kjennes overveldende å starte på, så jeg utforsker først ulike og uventede fargekombinasjoner. 
Anne Kristin Hagesæther i atelieret
Ann Kristin Hagesæther i atelieret - maler
ferdige malerier - Anne Karin Hagesæther

 
Motivene mine er basert på landskap jeg har vært i, eller passert - eller drømmer om. Det er spennende å leke med farger som ikke tradisjonelt forbindes med fjell og snø, men som likevel oppfattes som et landskap. 

Hør på lyset - maleri av Anne Kristin Hagesæther
"Hør på lyset" 80 x 60 cm - akryl på lerret

Massive fjell som flyter ut eller ‘renner’ ned i fjorden. 

Vi fulgte hverandre -maleri av Anne Kristin Hagesæther
"Vi fulgte hverandre" 120 x 150 cm - akryl på lerret

Himmelen skimtes mellom steinene, og blir til en del av fjellet. 


"Landemerke" 61 x 83 cm - litografi

Himmelen i flammer over et imaginært landskap, inspirert av vulkaner.

Alvedans - maleri av Anne kristin Hagesæther

"Alvedans" 120 x 150 cm - akryl på lerret

Skog som ligger i tåke som på samme tid tilslører og fremhever, og kan gi en opplevelse av å se mindre - og samtidig se hvert enkelt tre klarere. 


Kombinasjonen av abstraksjon og gjenkjennelighet tiltaler meg, og jeg ønsker at naturen i bildene mine framstår robust og sårbar på samme tid. Jeg er fascinert av fargene i japanske tresnitt og Grinidammen rett utenfor atelieret mitt inspirerer stadig til nye motiver.

Alt er nytt - maleri av Anne Kristin Hagesæther
"Alt er nytt" 100 x 80 cm - akryl på lerret

litografi av Anne Kristin Hagesæther
"Lev vel II" 24,5 x 20,5 cm - litografi

Atelier ved Grinidammen - Anne Kristin Hagesæther

Grinidammen som ligger rett ved atelieret mitt.


Det er skjerpende å jobbe med litografi. Mens jeg kan legge på uendelige lag av farger når jeg maler, må jeg begrense antall trykkplater, tenke fargeblandinger og en viss forenkling når jeg lager grafikk.

Det er virkelig spennende, og resultatet kan ofte bli annerledes enn planlagt. Tegningene jeg maler på de grå steinplatene som det trykkes fra, blir etset og slipt bort før neste farge. Litografi er en møysommelig prosess. 

Nedenfor fra litoverkstedet – viser prosessen med litografiet «Storen» i Jørund Sørensens verksted på Nøtterøy.

Anne Kristin Hagesæther maler på litostein
litostein - Anne Kristin Hagesæther
Maling til litografier - Anne Karin Hagesæther
Litostein i pressa - Anne kristin Hagesæther
Litografier - Anne Karin Hagesæther
Storen - litografi av Anne Karin Hagesæther
"Storen" 55 x 55 cm - litografi


Språk og titler er en viktig del av mitt kunstnerskap. Disse er ofte inspirert av sangtekster, salmer eller romaner. Når jeg legger inn et «vi» eller «hun» i en tittel, kan betrakteren ane et menneskelig nærvær, eller selv bli en del av bildet.

En kjærlighet til naturen, et vemod over klimaforandringene, men også kampvilje, kraft og optimisme ligger under når jeg skaper min kunst.

Jeg husker godt - litografi av Anne Kristin Hagesæther
"Eg minnest" 52 x 62 cm - litografi

Liotgrafi av Anne Kristin Hagesæther
"Veien kjenner vi" 52,5 x 65,5 cm - litografi

litografi av Anne Kristin Hagsæther
"Ro meg over II" 85 x 64,5 cm - litografi

maleri av Anne Kristin Hagesæther
"Så kan jeg hvile meg" 80 x 80 cm - akryl på lerret

Jeg kan høre tonen - maleri av Anne Kristin Hagesæther
"Jeg kan høre tonen" 60 x 80 cm - akryl på lerret


Denne sommeren har jeg vært på tur til Nordland. Det er umulig å ikke bli påvirket av lyset, fargene og utsynet der, og jeg gleder meg til å komme i gang igjen på atelieret! I oktober reiser jeg til Danmark for å lage grafikk i Hjørring Grafisk Værksted. 

Billedkunstner Anne Karin Hagesæther

Anne Kristin Hagesæther (f. 1968) har en Bachelor of Arts fra Norfolk Institute of Art and Design og en Master of Arts fra University of Brighton, England. Hun har hatt utallige utstillinger i inn- og utland og har stått for en rekke utsmykninger.

Hennes arbeider er innkjøpt av bl.a Norges Bank, Nasjonalbiblioteket og Statkraft.

Anne Kristin Hagesæther bor i Oslo og har atelier på Grini Mølle på Eiksmarka.


Medlem
Norske Billedkunstnere (NBK); Landsforeningen Norske Malere (LNM), Norske Grafikere, Billedkunstnerne i Oslo (BO), Billedkunstnerne i Bærum (BKIB).

| Instagram | Facebook | Webside |


Legg igjen en kommentar

Merk, kommentarer må godkjennes før de publiseres