I atelieret hos billedkunstner Annette Bryne

I atelieret hos billedkunstner Annette Bryne

Like utenfor Stavanger sentrum mellom båthavnen og jernbanelinjen i Paradis i Stavanger har jeg mitt atelier. I Linjegods sine gamle kontorlokaler har 11 kunstnere etablert seg.

Her har jeg mitt store og flotte atelier med vinduer og lys fra tre sider. Atelieret mitt bærer preg av at en billedkunstner slår seg løs her. Gulvteppe ser ut som et maleri i seg selv. Like utenfor ligger fritidsbåtene og dupper og i en hage blomstrer den største og flotteste magnolia jeg noen gang har sett. Veien til og fra atelieret blir ofte min daglige tur til fots eller på sykkel.

Annet Bryne - atelier


Helt fra skolens dager var det akvarellmaleriet som fasinerte meg. Da jeg tok min utdannelse som grafisk designer var det timene i akvarell jeg gledet meg mest til. Det lyse lette utrykket og alle mulighetene denne teknikken gav meg som gjorde at jeg brukte all min tid på akvarell. Uendelige stilleben, blomsterstudier og detaljerte skisser av sopp, insekter og fugler ble min lidenskap.
Jeg har alltid vært opptatt av detaljer og liker å gå tett opp i motivene. Etter hvert ble det rullesteinene på Jærstrendene som ble mitt hovedmotiv. De første steinbildene mine kunne ofte ha både sand, marehalm og himmel med. Men etter hvert utviklet det seg til fokuset på tegningen i selve steinen. Skyggene og mellomrommene.


Jeg fotograferer steinene og tar utsnitt som jeg overfører til akvarellpapiret i mitt atelier. Jeg tegner først opp motivet for så å male en og en stein fra de fremste og innover i billedet. Hver stein må være tørr før jeg maler den neste inn til. Det er viktig at malingen ikke glir over i neste stein for å få de skarpe og klare overgangene. Så maler jeg skyggene og sist de mørke mellomrommene.

Etter hvert har bildene mine blitt “løsere” Men det er for meg samme tema.
Jeg beveger meg gjerne i overgangen mellom sjø og land. Og lar meg inspirere av bølgene og vinden som slår mot land og skaper endringer over tid samtidig som strandlinjen består. Organiske former som oppstår i de håndfaste steinene, tare og sand. Mellomrommene som skaper vakre former og endringer i lys og skygge etter som været skifter.


I dag jobber jeg like gjerne med akryl på lerret som akvarellfarger på papir. Men det har vært viktig for meg å overføre det lette luftige utrykket også i akrylmaleriene.
Fremgangsmåten er mye den samme. Første strøk blir påført liggende papir eller lerret og malingen får selv flyte og tørke i sin første form. Denne prosessen skjer gjerne flere ganger i forskjellige valører. 

Akvarellfarger på papir 

Akryl på lerret

De neste lagene jeg legger på lar jeg gjerne renne av for å få de transparente overflatene. Da henger jeg papiret opp på en streng mens lerretet blir hengt på veggen mens det renner av seg og tørker.


Akvareller henger på en streng til tørk

Akrylmalerier på lerret

I denne prosessen er der ofte mye tørketid og da jobber jeg med mange bilder samtidig.


Innimellom jobber jeg litt med monotypi og tresnitt. I denne prosessen skjer ofte ting som jeg bruker i maleriene mine. Som noen uventete fargekombinasjoner og linjer.

Monotypi

tresnitt
Tresnitt

Så har jeg selvfølgelig også en god krok til å nyte en kopp kaffe eller ta i mot et besøk innimellom.


Se utvalget av mine akvareller, tresnitt og malerier på Neo Galleri her

Jeg har min utdannelse fra Rogaland Husflidskole innen tegning/søm og vev. Grafisk formgiver på Bergeland videregående. Og har også et fagbrev som blomsterdekoratør.

Etter utdannelsen har jeg jobbet som teknisk tegner, annonse/reklametegner og som designer for dekor til serviser hos Figgjo A/S.

De siste 30 årene har jeg jobbet som billedkunstner. Dette har gitt meg medlemskap i NBK, Tegnerforbundet, BKFR og Norske malere.

Jeg er også medlem av Nordisk akvarellforening som har gitt meg flere muligheter for å representere Norge i akvarellutstillinger i bl.a. Italia, Mexico, Island, Danmark og Wales. I 2017 ble jeg tildelt W&N prisen.

https://www.annettebryne.no/
1 kommentar

  • Ellen Hamre

    Nydelige bilder, Annette! Kjekt å lese

Legg igjen en kommentar

Merk, kommentarer må godkjennes før de publiseres