I atelieret hos billedkunstner Henrik Gjerstad

I atelieret hos billedkunstner Henrik Gjerstad

Jeg har så lenge jeg kan huske vært opptatt av kunst og det estetisk vakre. For meg var valget enkelt – jeg måtte gå mot kunsten. Jeg har også vokst opp med både min far, Pål Gjerstad, og min bestefar, Ivar Gjerstad, som er kunstnere.

Jeg har gått i lære, særlig hos min bestefar som både hadde atelier i Oslo og på Nøtterøy. Min bestefar som meg, har sin kunstutdannelse fra København. Jeg har bodd og studert kunst og arkitektur i København de siste 5 årene og har nå vendt tilbake til Oslo.

Jeg er også utdannet ved Det Tekniske Universitetet i Delft, Nederland og Rhode Island School of Design i Providence, USA.

I 2018-2019 arbeidet jeg for den verdensberømte kunstneren og arkitekten Rem Koolhaas, OMA, i New York og senere Jensen og Skodvin i Oslo. I 2020 vant jeg ANSA Juvenarte-prisen.

I løpet av de siste årene har jeg utstilt verk blant annet Oslo, København og New York.

Stilen min er ofte ekspresjonistisk og inkorporerer av og til tekst som en viktig del av det visuelle uttrykket.

Ved å kombinere ulike medier og teknikker – som oljemaling, akrylmaling, spray-maling, tusj osv. – ønsker jeg å skape en egen stil og å ha et fremtidsrettet blikk på maleriets tekniske og formale potensialer.

Maleriene er ofte bygget opp av elementer som kan minne om forvrengte geometriske figurer.

Balanse i komposisjonen og fargesammensetning er helt sentrale deler av prosessen. Jeg lager også skulpturer og tegner abstrakte bygningskropper.

Jeg er svært inspirert av Joan Miro. Særlig hans fargevalg og komposisjoner. Jeg synes bildene til Miro vekker interesse. Jeg er også inspirert av arkitekten og kunstneren Le Corbusier.

Jeg liker godt den minimalistiske stilen. Det er et formspråk som finner en balanse mellom buer og rette streker. Jeg er også arkitekt og inspirert av formspråket og modernismen generelt.

 

Jeg er også inspirert av gatekunst. Jeg er særlig interessert i vegger som er malt og sprayet på over mange år. Det behøver ikke nødvendigvis å være en font eller skrift jeg er ute etter, men heller fargekomposisjonen og utsnitt av grafitti-kunst.

Jeg synes også det kan oppstå noe særlig interessant når vegger blir sprayet ned av ulike folk, slik at deres verk flettes sammen. 

Overflaten til disse verkene er også helt sentralt. Grafitti på en betongvegg har et helt annet utrykk enn for eksempel på en trevegg. Det kan være vakkert å se overflatens patina under grafittien.

Det kan også være flott å se gamle rester av fargefulle plakater. Denne interessen og erfaringene jeg gjør forsøker jeg å ta med inn i min egen kunst.

Jeg har et mindre atelier i Oslo hvor jeg arbeider daglig. Jeg har også et større atelier på Nøtterøy hvor jeg maler de større verkene. Her har jeg en låve å boltre meg på med 7m under taket.

Det er viktig for resultatet at arbeidsrommet har gode kvaliteter, som plass og godt lys, og det har jeg der. Jeg synes det er viktig å se bildene jeg jobber med fra ulike vinkler og avstander. Jeg går ofte vekk fra bildene for å se dem på avstand. Da kan det oppstå helt andre ideer.

På gode dager kan jeg også finne på å ta med malerpenslene og lerret ut. På Nøtterøy lager jeg også skulpturer, hovedsakelig i metall. Tiden det tar å lage et maleri kan variere fra dager til måneder.

Noen ganger går prosessen raskt, og hver nye strek eller strøk på lerretet gir mening. Andre ganger kan prosessen by på større problemer. Da kan jeg finne på å sette maleriet til side og la det stå i måneder før jeg fortsetter med det igjen.

Å lage et verk er stort sett en fornøyelse, men det kan også være ordentlig frustrerende hvis jeg ikke får komposisjonen og fargekombinasjonene på plass. Det er også utfordrende å vite når et maleri er ferdig.

Det føles ut som en seier hver gang jeg bestemmer meg for at jeg har malt det siste strøket på et bilde.

 Det er en glede å få hyggelige tilbakemeldinger fra folk som har skaffet seg et verk av meg. Jeg får ofte bilder og hyggelige ord tilsendt fra folk som har malerier av meg hengende hjemme.

Det må jeg vel si er en av de største grunnene til at jeg holder på med dette - det å få glede andre med min kunst.

 

| Web | InstagramCV |


Se arbeidene mine her på Neo Galleri

Legg igjen en kommentar

Merk, kommentarer må godkjennes før de publiseres