I atelieret hos keramiker Kjell Johannessen

I atelieret hos keramiker Kjell Johannessen

Midt i Bergens historiske kjerne, Øvregata 49, finner du keramikkverkstedet til Kjell Johannessen og Maria Krypten Galleri. Galleriet åpnet Kjell i 1991 og har siden 1995 vist utstillinger med egne arbeid. Galleriet viste de første årene utstillinger med anerkjente kunstnere.

Øvregata er Bergens og er Norges eldste gate. Verkstedet er opprinnelig fra 1878 og har stått uforandret siden da.


Kjell Johannessen er opprinnelig fra Jørpeland, men flyttet til Voss da han var 16 år for å ta Norsk kunsthåndverkskole. Første gang Johannessen prøvde en keramikkdreieskive var han frelst – han hadde funnet sitt materiale og ville bli keramiker. Dermed var veien kort til å søke Kunsthøgskolen i Bergen og Vestlandets Kunstakademi.Aller best er nok Kjell kjent for de skulpturelle lysestakene, også kalt «barokklysestaker». I tillegg til keramiske skulpturer, tegner han også - da i store format med kull/tusj men også silketrykk.Kjell Johannessen er opptatt og inspirert av antikken og barokken, men ønsker at skulpturene skal tilhøre 21 århundre.

Arbeidene har en personlig uttrykksform, inneholder klassiske elementer, men tar rommet og den frie form - det skulpturelle.


Formspråket er sterkt og har et særegent uttrykksform - en trenger ikke lete etter signaturen.Alle arbeidene til Kjell Johannessen er lagt i steingodsleire, men arbeider også i porselen. Ofte jobber han med 3- 6 lysestaker og skulpturer om gangen. Kjell jobber i serier og har tema som han fabulerer rundt.Etter at lysestakene er dreid, blir de satt til tørk til dagen etterpå. Da er lysestakene lærharde og det kan bores et hull gjennom de store lysestakene.

Lysestakene blir så delt i 2/3 deler før brenning (kalles råbrenning). Grunnen til dette er at det er vanskelig å få lysestakene til å holde seg rette etter brenning.Kjell Johannessen er kjent for langsom råbrenning. Han øker bare med 20 grader i timen opptil 630 grader (øker en varmen for fort, kan skulpturene eksplodere) - max temperatur er 1260 grader og brenningen tar flere dager.Etter at lysestakene er ferdig brent, settes lysestakene sammen. En stålstang brukes til å tre på delen. Lysestakene blir montert med en stålstang i skjøtene som danner en god forbindelse.

De store lysestakene har stålstang gjennom hele lysestaken. Epoxy cement blir brukt til å lime dem sammen.I 2020 ble to store lysestaker og en kandelaber (høyde: 135 – 142 cm) innkjøpt av Nasjonalmuseet som er det viktigste galleriet i Norge.

Nasjonalmuseet samler og tar vare på, stiller ut og formidler landets mest omfattende samlinger av kunst, arkitektur og design.I tillegg til lysestaker, stettefat og trompetvaser lager Kjell Johannessen også blant annet skulpturer av torsoer og masker. 

Se utvalget av Kjell Johannessens keramikk her: https://www.neogalleri.no/collections/kjell-johannessen-kunsthandverk 

Se utvalget av Kjell Johannessens silketrykk her: https://www.neogalleri.no/collections/kjell-johannessen/billedkunst 

http://www.kjell.no/ kan du lese mer om Kjell Johannessen


Ellen Hamre (Tekst) og Kjell Johannessen (Foto)
Publisert 1. mars 2021

 Legg igjen en kommentar

Merk, kommentarer må godkjennes før de publiseres