I atelieret hos billedkunster Åsmund Haukelidsæter

I atelieret hos billedkunster Åsmund Haukelidsæter

Jeg står ofte utover ettermiddagen og tegner. Jobber med mange tegninger samtidig. Den ene ideen passer gjerne bedre på det andre bildet. Tegningene tar gjerne flere år og lage. Jeg blir som regel veldig fornøyd med en gang, for så og bli misfornøyd. Den må ikke bare være pen og se på, den må spørre betrakteren, få frem noen følelser. Tresnitt er også noe jeg bruker mye tid på og nedenfor får du et kort innblikk i hvordan jeg jobber med tresnitt.

Her har jeg satt sammen treplater. Bjørkefiner. Har jobbet med utsmykking av et nytt trebygg i Drammen, og i den forbindelsen har jeg sett opp en rekke med først malte treplater, for så å skjære i dem etterpå. Jeg maler med tynn transparant akrylmaling. Da får jeg fram den fine tre strukturen som en kan se på bildet til høyre.


Skjæringen skjer direkte uten skisser. Av og til tar det 14 dager å lage en plate. Noen ganger bare ti min.


Platen legges i trykkpressen.  Det er en Lito handpresse fra 1920. Den trykkes for hånd, med manuell innvalsning (platen innvalses med en farge). Arkene bli trykt to og tre ganger med ulike farger og ulike plater før  de er ferdige. 


Platen skrus fast i underlaget som vist.


Fargebokser med trykkfarge fra ulike fabrikanter. Fargene blandes for hånd. Deretter innvalses fargen på platen.


Arket legges forsiktig på trykkplaten som er valset inn med trykksverte. 


Deretter påføres en pleksiglassplate (for å beskytte arket fra pressen) og jeg er klar til å sveive igjennom et nytt trykk. 

 Prøvetrykk! Her må det jobbes videre hvis dette skal bli noe….'

 

'
Her ser du noen av mine tresnitt - du kan se flere her

Her ser du noen av mine tegninger - du kan se flere her


Åsmund Haukelidsæter
f. 1964 bor og arbeider i Stavanger. Utdanningen er fra kunsthøyskolen i Bergen.

Åsmund var i perioden 1990- 2009 daglig leder for avdelingen for litografi i Stavanger. Han har vært med på flere utstillinger i inn og utland.

Arbeidene varierer mellom tegninger og tresnitt.

5 kommentarer

 • Ingar

  Grævelig bra jobba!

 • Marit kusine

  Blir bare veldig stolt av å ha en så flink fetter, veldig kry – nesen i sky🥰

 • åse anda

  Knallfin artikkel!!!!!

 • Eli Bente

  Så kjekt å se, savner dere alle!
  Bildene dine er så vakre.
  Stå på stor klem fra meg 😘

 • Ellinor Bryne

  Spennende å se hvordan du arbeider!

Legg igjen en kommentar

Merk, kommentarer må godkjennes før de publiseres